Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πασχαλινές Δραστηριότητες σε Ψυχιατρική Κλινική




  
Η δουλειά με χρόνιους ασθενείς δεν είναι εύκολη. Ειδικά για εκείνους που είναι χρόνιοι ένοικοι σε κλινικές, υπάρχει μεγάλη σημασία σε ιδιαίτερες περιόδους και γεγονότα, γιατί αυτά προσδίδουν μια αίσθηση χρονικής συνέχειας. Έτσι, στα πλαίσια εργοθεραπευτικών τεχνικών, ζητήθηκε από ασθενείς μιας ψυχιατρικής κλινικής να δημιουργήσουν Πασχαλινές διακοσμήσεις, μιας και το Πάσχα είναι μια περίοδος θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας για τους Έλληνες. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία στους ασθενείς να εμπλακούν με μια διαφορετική δραστηριότητα, μα και να δημιουργήσουν ένα παζάρι, πουλώντας τα όσα έφτιαξαν και κερδίζοντας έξτρα χρήματα για τις ομαδικές δραστηριότητες. Η διαδικασία είναι απλή αλλά επιτρέπει εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και έκφραση. 
Υλικά:
  • Κεριά (1$)
  • Κλωστές και κορδέλες (.50$)
  • Ξύλινα διακοσμητικά (.50$/ 1$)
  • Κόλα (2$)
Διαδικασία:
  • Τυλίγουμε την κλωστή γύρω από το κερί και κολλάμε τις άκρες
  • Προσθέτουμε τα ξύλινα διακοσμητικά και τα κολλάμε
  • Τυλίγουμε μια κορδέλα γύρω από τα κολλημένα σημεία δημιουργώντας φιόγκο





Πετυχημένη ιδέα για εύκολη δραστηριότητα με όμορφο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το επίπεδο λειτουργικότητας του ασθενή, ή το επίπεδο δεξιοτήτων του θεραπευτή. Οι ασθενείς θα κερδίσουν κίνητρο καθώς θα δουν την δουλειά τους να εκτιμάτε.

                                       
                                       


Βιβλιογραφία: J. Creek, L. Lougher, 2008. Occupational Therapy and Mental Health, Αθήνα, BHTA Medical Publications MEPE; N. Τσέργας, 2014. Θεραπευτικές Προσεγγίσεις Μέσω Τέχνης, Αθήνα, Τόπος.

Σημείωση: Οι δραστηριότητες και οι φωτογραφίες προέρχονται από την ομαδική θεραπεία μιας συγκεκριμένης κλινικής στην Αθήνα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου