Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Όταν η αυτοκαταστροφικότητα γίνεται cool και trendy




Τελευταία έχει προκύψει μια... νέα μόδα: σε κάθε είδους site κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συναντήσει κανείς εικόνες με προσεγμένο edit, που παρουσιάζουν κάθε είδους αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συνοδευόμενες από αντίστοιχες λεζάντες.

Δείχνει η εικόνα μια γυναίκα να πίνει και να καπνίζει σκεπτική, και γράφει από κάτω 'can't deal with it'. Δείχνει η εικόνα ένα σωρό ναρκωτικά αραδιασμένα σε πολύχρωμο backround- 'only way to keep sane' λέει. Δείχνει η εικόνα ένα χέρι με μια καρδιά χαραγμένη επάνω, 'broken inside' από δίπλα. Ότι και να δείχνει η εικόνα, το concept μένει πάντα το ίδιο: προμοτάρεται κάποια αυτοκαταστροφική συνήθεια. Το ποια θα είναι η εκάστοτε συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει- από χρήση ουσιών, σε απερίσκεπτη οδήγηση, και από σωματική βλάβη σε αυτό-απομόνωση, μα η θεματολογία παραμένει η ίδια. Εν ολίγοις, όλες ετούτες οι εικόνες λένε πως 'είναι cool να βλάπτεις τον εαυτό σου'. Αυτό δεν το λένε μέσα από τα καταγεγραμμένα λόγια, μα μέσω του ύφους τους, καθώς συμπεριλαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά των trendy φωτογραφιών που επιθυμεί κανείς να έχει σε οποιοδήποτε προφίλ του: προσεγμένο edit, όμορφες γυναίκες (συνήθως σε sexy στάσεις), κατάλληλους χρωματισμούς, ωραία τοπία. Συν του ότι περνάνε ένα κάποιο 'βαθύ' μήνυμα στο τέλος, που υποδηλώνει πως το άτομο έχει πλούσιο εσωτερικό κόσμο, γεμάτο πολύπλοκα συναισθήματα. 

Και αντί ο κόσμος να αντιδρά σε τέτοιου είδους εικόνες, κάνει like, share και comment στήριξης- του τύπου 'σε καταλαβαίνω'. Έτσι, για δοκιμή της δημοτικότητας του φαινομένου, μπορεί κανείς να ψάξει στις εικόνες του google φράσεις όπως 'broken inside', 'tragically beautiful', 'tortured soul' κλπ. 
  


Μια τέτοια κατάσταση προξενεί πληθώρα προβληματισμών. Πρώτος και κύριος- όντως τα άτομα που ποστάρουν ετούτες τις εικόνες έχουν ετούτες τις σκέψεις? Και εάν όχι, τότε γιατί? 

Το να πάσχει κάποιος από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και να βασανίζεται από αυτοκαταστροφικές και καταθλιπτικές σκέψεις δεν είναι προϊόν προς εκμετάλλευση. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτοκαταστροφικότητα καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό- όπως ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ή έστω να εκφραστούν σε οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα. 

Ταυτόχρονα, όσοι απλώς νιώθουν κάπως down ετούτη την περίοδο, ή περνούν μια δύσκολη μέρα καλό θα ήταν να μην θεωρούν πως η ζωή τελείωσε και πως αυτό πρέπει να το μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω facebook, instagram, κλπ. Και πάλι η βοήθεια από ειδικούς και κοντινά πρόσωπα είναι καλύτερη λύση από τα like του οποιουδήποτε site.  

Δεν υπάρχει τίποτα cool και ωραίο στην αυτοκαταστροφικότητα και τα συμπτώματά της. Δεν είναι βαθύ, δεν είναι ρομαντικό και όμορφο, δεν είναι είναι κατάλληλο μέσο για να λάβει κανείς προσοχή και δεν είναι τρόπος έκφρασής της τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυτοκαταστροφικότητα αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα και την ψυχή, ενώ το να αφεθεί κανείς σε αυτήν, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. 
   
Με το να κάνεις μια τέτοια εικόνα share ή με το να πατήσεις like προωθείς την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ως κάτι φυσιολογικό ή επιθυμητό. Αυτό δεν βοηθά τους ανθρώπους που όντως πάσχουν να απευθυνθούν σε κάποιον, ενώ οδηγεί υγιή άτομα σε μη υγιείς συμπεριφορές. 

Ο πόνος από ένα χέρι που μόλις χαράχθηκε με ξυράφι, το αίμα που τρέχει ζεστό, η αργή επούλωση, το σχήμα που μονιμοποιείται στο χέρι δεν έχουν τίποτα το αξιοζήλευτο, αξιοπρόσεκτο και άξιο επίδειξης. Το πονεμένο και ταλαιπωρημένο από ουσίες στομάχι, η αλλαγή του μεταβολισμού, η έλλειψη ενέργειας, ύπνου και όρεξης, και η αξιολύπητη εμφάνιση δεν είναι ούτε συνταρακτικά, ούτε συγκινητικά ούτε στυλάτα. 
Το αβάσταχτο βάρος της θέλησης να βλάψει κανείς τον εαυτό του για να γλυτώσει από τα όσα τον καθηλώνουν, η άβυσσος στην οποία σιγά σιγά πέφτει το άτομο, η επιθυμία που πάει αντίθετα με κάθε ζωτικό ένστικτο δεν έχουν τίποτα το ωραίο.  

Ας πάψουμε να στηρίζουμε την αυτοκαταστροφικότητα και να την θεοποιούμε. Ας την αντιμετωπίσουμε τελικά για αυτό που είναι: μια πραγματικότητα μερικών που χρήζει βοήθειας και αντιμετώπισης, και όχι μια μόδα, κάτι το cool και trendy. 


Σημείωση: Η εικόνα προέρχεται από την σελίδα του facebook του Personality Disorders Awareness Network, πριν από κάποιους μήνες https://el-gr.facebook.com/PDAN/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου