Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Συναυλία στο Ηρώδειο



Ο Στέφανος Κορκολής, σε συνεργασία με την ορχήστρα του Βόλου, καθώς και τις Μ. Φαραντούρη και Σ. Μανουσάκη παρουσίασαν μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, την 1η Σεπτέμβρη. Το event οργανώθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα 'Ελπίδα', με την συμμετοχή της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, με στόχο την συμπαράσταση στο ίδρυμα και τα παιδιά που στηρίζει.
Η συναυλία ξεκίνησε με την Σουίτα για Πιάνο, ενορχυστρωμένη από τον Κορκολή, και έκλεισε με Το Χελιδόνι. Στο πρώτο μισό, τα κομμάτια αποδόθηκαν περισσότερο εσωτερικά, επιτρέποντας στον κόσμο να χαθεί στις μελωδίες του Θεοδωράκη. Στο δεύτερο μισό, ο Κορκολής εισήγαγε έντονα τον κόσμο στον ρυθμό, κάνοντάς τον να τραγουδά και να χτυπά παλαμάκια αδιάκοπα. Στο κλείσιμο μάλιστα, οι καλλιτέχνες, μετά από έντονη ζήτηση του κοινού, μας χάρισαν ένα ακόμη κομμάτι μετά την πρώτη τους αποχώρηση από την σκηνή. 
Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο, και εξαιτίας της χροιάς του συνθέτη και των εκτελεστών, μα και εξαιτίας του σκοπού της συναυλίας. Ο κόσμος διασκέδασε από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή. 

Τέτοιες ώρες, έρχεται στο νου η ενωτική δύναμη της μουσικής. Από κοινωνική σκοπιά, η μουσική συνδέει και προσφέρει κοινό (συναισθηματικό και ρεαλιστικό) υπόβαθρο. Γνωστικά, η μουσική μας ξυπνά μνήμες, και επιτρέπει την συναισθηματική ηρεμία. Συνδυαστικά αυτά, κάνουν την μουσική, ειδικά σε πλαίσιο συναυλίας, να προσφέρει μια έντονη εμπειρία στον θεατή, και να ανοίγει διόδους για την εσωτερική μουσικότητα του καθενός. 

Έτσι, και στην συναυλία στο Ηρώδειο, οι θεατές μπόρεσαν να έχουν μια έντονη εμπειρία, και ολιστική, καθώς η όμορφη μουσική συνδυάστηκε με όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον, και κυρίως, κέφι από τον κόσμο! 

O., Sacks, 2007. Musicophilia, New York, US, Vintage Books. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου